4353 1444 mail@rtm.dk

Af Mogens Rosengaard, direktør, RTM Pension
Efter 1. januar 2023 sker der ikke længere modregning i folkepension og førtidspension for ægtefæller eller samleveres indtægt ved personligt arbejde.

Betydningen er, at en del såvel førtids- som folkepensionister nu vil få mere udbetalt i pension – for nogle endog et mærkbart beløb. Flere folkepensionister vil også med ændringen i tillæg hertil få ret til ældrechecken og andre tillæg. Regelændringen gælder også for dem, som har nået at få tilkendt seniorpension.

Der sker ingen ændring i forhold til den såkaldte ”Arne pension”, idet der her ikke tages højde for ægtefælle eller samlevers indtægt.

Der vil fortsat uforandret kunne blive modregnet for ægtefælle eller samleverens øvrige indtægter – altså alle andre indtægter end indtægten fra personligt arbejde.

Egne arbejdsindtægter
Der vil fortsat blive modregnet for egne indtægter efter de hidtidige regler, men vi afventer (og forventer), at den nye regering får fremsat et lovforslag om, at det fremover vil være slut med modregning for folkepensionisters eventuelle egne arbejdsindtægter.
Personligt tror jeg, at endog rigtigt mange såvel nuværende som fremtidige folkepensionister vil være stærkt motiveret til at tage et arbejde efter folkepensionsalderen, når indtægten fra eget arbejde ikke længere vil give modregning i folkepensionen – såvel grundbeløb som pensionisttillæg.

Det skyldes primært 3 grunde.
Den ene er, at mange folkepensionister er friske, raske og rørige og fortsat ønsker at holde sig lidt beskæftiget. Det at arbejde, holde sig beskæftiget og have et socialt arbejdsliv bidrager på flere fronter til bedre livskvalitet, og det er der mange, der har indset.

Den andet er, at en del folkepensionister ikke har tilstrækkelige økonomiske ressourcer og pensionsindtægter til at skabe grundlag for det liv, den enkelte ønsker at leve.  Økonomiske muligheder kan derfor være stærk motivation til at holde sig beskæftiget – mange nok på deltid eller med få timer, men nok til, at det økonomiske råderum kan give for et godt liv.

Den tredje grund er, at vi ser ind i en fremtid, hvor der er og i stigende grad bliver signifikant efterspørgsel efter og brug for arbejdskraft. Ikke mindst det sidste gør det ret åbenlyst, at det er vigtigt at få ændret lovgivningen, som der var politisk flertal for inden valget, men hvor lovforslaget ikke nåede at blive fremsat.

Men – det er stadig svært for ”seniorer” at få nyt job
Jeg synes vi har et paradoks på arbejdsmarkedet! På den ene side hører vi om endog rigtig mange virksomheder, som ”skriger” efter arbejdskraft og har svært ved at finde medarbejdere.

På den anden side, så taler vi løbende med mange af vores kunder i alderen fra slut halvtredserne, som oplever det er endog rigtig svært at finde et nyt job eller blot at få muligheden for at komme til en jobsamtale, hvis/når de står i en situation, hvor det er nødvendigt eller ønskeligt at finde et nyt job.

Jeg er personligt, som direktør for RTM Pension, stolt over, at gennemsnits-alderen på de sidste 12 medarbejdere, jeg har ansat, er i niveauet 55 år (fra 29 år til 64 år). Vi er godt nok en ekspertvirksomhed, hvor lang erfaring og tung viden er guld, men jeg tænker ikke, at RTM adskiller sig nævneværdigt fra mange andre virksomheder.

Min pointe er, at vi i RTM – og ikke mindst vores kunder – har kæmpe værdi i at ”turde” ansætte fagligt kompetente og livserfarne medarbejdere. Sådan tænker jeg også mange andre virksomheder har det, og jeg håber flere får øjnene op for, at der kan være værdi i at ansætte seniorer.

Måske har forskelsbehandlingsloven her en utilsigtet negativ side, idet det måske ville være fremmende, hvis det var mere legalt at kunne ansætte seniorer enten tidsbegrænset eller med en aftalt pensioneringsdato.

Endelig skal en del seniorer måske kigge bredere, være mere jobfleksible og mindre kræsne for at få et nyt job.