Af Henning Toftager, direktør, RTM Forsikring
Center for Cybersikkerheds chef Thomas Flarup og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har på et pressemøde for nyligt annonceret, at trusselsniveauet for destruktive angreb hæves fra ‘lav’ til ‘middel.’
Niveauet er derfor på niveau tre ud af fem, der starter fra ‘ingen’ til ‘meget høj.’
Truslen fra destruktive angreb har tidligere været kategoriseret som lav i modsætning til hackerangreb med mammon for øje samt cyberspionage – i begge tilfælde er truslen fra disse kategorier vurderet til at være ‘meget høj.’
Derudover er truslen fra cyberaktivistiske grupper vurderet til at være ‘høj.’
Når det gælder destruktive angreb, er det ifølge Center for Cybersikkerheds chef Thomas Flarup alle sektorer i Danmark, som står for skud.
Da en journalist spørger ham, hvilke sektorer, der er mest udsat, fastholder han, at det er alle, og uddyber:
“Destruktive angreb kan for eksempel være falsk ransomware, overbelastningsangreb mod centraladministrationen og små wiper-angreb,” siger Thomas Flarup.
Det forhøjede trusselsniveau kan næppe overraske i cybersikkerhedsmiljøet.
For knap et år siden tiltvang – formentligt – statslige aktører sig adgang til 22 virksomheder inden for el-, varme- og vandsektoren i Danmark. Et eksempel som er med til at pege på, at niveauet ikke længere er lavt.
Hvad anbefaler RTM?
Alle virksomheder bør forsikre sig mod cyberkriminalitet, mener vi hos RTM. Det er kun et spørgsmål om, hvilken forsikringssum og dækning, man har behov for.
”Mange virksomheder oplever cyberangreb, og en virksomhed er meget sårbar, hvis man ikke har adgang til sin server, og hvis man fx har en webshop, koster det penge fra første minut, så det er meget relevant at overveje en forsikring mod cyberkriminalitet,” siger Henning Toftager.
Selv om cybersikkerhed får mere og mere fokus, så mener mange virksomheder, at deres hosting-løsning er sikker nok, men en virksomhed er ikke mere sikker end den enkelte medarbejder, som ved et uheld får klikket på et phishing-link eller en inficeret vedhæftet fil.
”Jeg mener, at alle virksomheder bør have en cyberforsikring, uanset om det er en mindre håndværksvirksomhed eller en større webshop,” understreger Henning Toftager.
RTM samarbejder både med danske og udenlandske forsikringsselskaber, og nogle danske forsikringsselskaber som Topdanmark og Alm. Brand har nogle udmærkede cyberprodukter til virksomheder, der ikke har behov for en høj forsikringssum og meget bred dækning.
”Generelt er de danske forsikringsselskaber ikke meget for at indgå cyberaftaler, mens man i udlandet kan tegne meget brede forsikringer, som fx også kan dække en eventuel løsesum under et hackerangreb,” siger Henning Toftager.
I forbindelse med en cyberforsikring skal virksomheden udfylde nogle omfangsrige spørgeskemaer, som viser virksomhedens risikoprofil, og enkelte forsikringsselskaber gennemfører også en penetrationstest, der kan afsløre åbne porte i IT-systemet, før de indgår en forsikringsaftale.
”En af fordelene ved at være kunde hos et stort forsikringsselskab med en bred dækning er, at forsikringsselskabet ofte kan tilbyde hjælp 24/7 fra et team af specialister som IT-konsulenter, revisorer, advokater og marketingfolk, der er klar til at rykke ud. Det giver en anden sikkerhed, at man ved, at der er nogen, der hjælper en, når det virkelig brænder på,” siger Henning Toftager.
Vil du som kunde i RTM A/S booke et møde med en forsikringsmægler, er du mere end velkommen til at kontakte os her
Vi glæder os til at betjene dig.