Af Michael Broeng, Pensionsdirektør, RTM
I RTM har vi en stor del af vores kunder, som skal have nye priser på deres pensionsaftale. Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvordan og hvornår de kommer med deres fornyelser, hvilket kan have indflydelse på eventuelle valg, som vores kunder kan/skal træffe.
Årsagen til denne store aktivitet ligger i udløb af prisgarantier og den tidligere omtalte SUL bekendtgørelse, hvor forsikringsdelen og pensionsdelen i en pensionsaftale skal kunne balancere hver for sig og i sig selv. Vi ser ikke en revolution på forsikrings- eller opsparingsprodukterne og vi ser ikke de store ændringer i forsikringsbetingelserne. Der, hvor vi ser en stor forandring, er på prisen for forsikringerne – båret specielt af tab af erhvervsevne-produktet og relaterede produkter hertil. Nogle selskaber har givet prisen et lille nøk op i løbet af de sidste par år, mens andre først kommer med stigningerne ved denne her fornyelse.
En anden årsag til travlheden ligger hos nogle af vores kunders leverandører. Vi ser ind i et efterår, hvor store valg i Frankrig, England og USA kommer til at dominere vores investeringsmarked. Med udgangspunkt i et halvårsresultat på pensionsselskabernes livscyklus-produkter med aktiv forvaltning, har et par af disse selskaber meget travlt, hvis de på den korte bane skal blande sig i kampen om det bedste afkast. Det er simpelthen nødvendigt at tale om dette, da det er i afkastet, at væksten på pensionsordningen sker fremfor prisen på forsikringerne. For hver 1.000.000 kroner opsparet, er 1% i mindre årligt afkast lig med 10.000 kroner. Vi ser på første halvår af 2024 fantastiske afkast hele vejen rundt – bedre end inflationen, hvilket øger købekraften, når opsparingen skal i forbrug. Men vi ser afkastforskelle, som bare er store, og dermed kan selv et relativt afkast på 6,3% synes lavt i forhold til 10%.
Konsekvensen, set med de relative resultater ÅTD, er en øget fokusering fra vores side, når vi i sensommeren/efteråret skal anbefale vores kunder en markedskonform og stærk pensionsløsning til deres medarbejdere.
Nedenfor er resultatet frem til 30. juni 2024.
Afkasttallene stammer fra selskabernes hjemmeside eller oplyst til RTM A/S. Der er ikke indregnet kundeafkast eller reduktioner i selskabernes investeringsomkostninger.
Afkasttallene stammer fra selskabernes hjemmeside eller oplyst til RTM A/S. Der er ikke indregnet kundeafkast eller reduktioner i selskabernes investeringsomkostninger.
Vi følger selskabernes udvikling nøje og ser desværre ikke tegn på forandring af placeringen for de enkelte selskaber. Ingen nævnt og ingen glemt. Det, som vi ser ind i, er en konsekvens af den aktive forvaltning kontra indeks forvaltningen. Nogle selskaber tager indeks forvaltningen mere og mere ind i det samlede program og får dermed større udsving i forhold til makroøkonomien. Der har igennem de seneste 2 år været særlig stor fokus på globale aktier, hvilket har været drevet af 8 – 10 stærke aktier. Aktier, som helt naturligt ligger i de passive indeksfonde og som kan være sårbare. Det er her vi skal holde øje med valget i de enkelte lande og selvfølgelig også den geopolitiske uro. Alt sammen noget som på den korte bane kan vende op og ned på selskabernes indbyrdes placering. Det vigtigste budskab er dog, at vi med alle selskaber er i plus i forhold til inflationen, hvilket betyder, at ingen af vores kunder har mistet købekraft. Nyt fra markedet Skattereformen er på vej ind i det danske skattesystem og dermed også ind i pensionen. Der vil være et behov for øget fokus herom i vores kommende nyhedsbreve, da det kan få betydning for indbetalingen til pensionen og til den kommende udbetaling. Vores pensionsrådgiver vil i løbet af efteråret have det fulde skatteprogram implementeret i deres behovsanalyseprogram og i rådgivningen. |