Tilbage til oversigten

RTM Nyhedsbrev nr. 4 – 2021

Kære kunder, samarbejdspartnere og øvrige relationer


Velkommen til RTM’s nyhedsbrev for april.

I denne måneds nyhedsbrev skal det hos RTM Pension handle om en fest, som du måske har misset. En fest, der har givet store afkast – og som man ikke har været inviteret til, hvis man har været for forsigtig.

På forsikringssiden ser vi nærmere på, hvad Brexit kommer til at betyde for danskere, som gerne vil rejse til Storbritannien. For nu begynder Danmark så småt at slippe coronaens jerngreb – og derfor vil mange forhåbentligt få mulighed for at rejse igen snart. Men i mellemtiden er briterne smuttet fra EU – og hvilken betydning får det forsikringsmæssigt? 

Rigtig god læselyst. 

Venlig hilsen

Leif Rexen, Adm. Direktør
 
I denne måneds nyhedsbrev
Nyt fra RTM Forsikring
 • Pas på med rejser til UK efter Brexit
   
 • En henvendelse fra en anonym borger har fået store konsekvenser for boligforeningen Østjysk Bolig
Nyt fra RTM Pension
 • Det har kostet dyrt på pensionsafkastet at være forsigtig
Kort nyt
 • Indbrud: Tyve på arbejdet
   
 • Tryg overrasker positivt
   
 • Dette er stridens kerne i slagsmål om 400.000 kroner: To stole

Nyt fra RTM Forsikring


Pas på med rejser til UK efter Brexit


Vi begynder at bestille rejser til udlandet igen. Det blå EU-sygesikringskort gælder ikke længere i Storbritannien. Begge dele gør det vigtigt at få styr på rejse- og afbestillingsforsikringen.
Af Henning Toftager, direktør, RTM Forsikring

Forsikringsoplysningen råder til ekstra opmærksomhed om rejse- og afbestillingsforsikringen i denne tid.

Coronavaccinationer åbner måske snart verden op for rejser, og forbrugerne er allerede begyndt at bestille ferier til udlandet igen i forventning om, at rejserestriktionerne ophører inden sommerferien. Det er vigtigt at have rejseforsikringen på plads, inden rejsen bestilles.

Hvis man bestiller en ny rejse til en destination, som Udenrigsministeriet lige nu fraråder alle rejser til, er det meget vigtigt at undersøge med sin rejsearrangør, hvilke muligheder man har for at afbestille eller ændre rejsen.

– Det er vigtigt, fordi en rejse- og afbestillingsforsikring som hovedregel ikke dækker, hvis det senere bliver nødvendigt af afbestille rejsen, fordi Udenrigsministeriet stadig fraråder rejser dertil, siger konsulent Anja Lintrup Sørensen, Forsikringsoplysningen.

– Hvis man vælger at trodse Udenrigsministeriets rejsevejledninger og rejse til et ”orange” eller ”rødt” land, skal man desuden være opmærksom på, at der kan være begrænsninger eller slet ingen dækning på ens rejseforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen.

Her er det vigtigt at tjekke med sit forsikringsselskab, hvordan det dækker, inden man tager afsted.

Brexit og rejseforsikring
Da briterne forlod EU ved årsskiftet, fik det den konsekvens, at det blå EU-sygesikringskort ikke længere gælder i England, Skotland, Nordirland og Wales.

– Efter Brexit er det derfor helt afgørende, at man selv har en rejseforsikring, der dækker og hjælper, når turen går til Storbritannien, siger Anja Lintrup Sørensen.

Hun råder til, at man tjekker hos sit forsikringsselskab, om og hvordan rejseforsikringen dækker rejser til Storbritannien, når det blå EU-sygesikringskort er bortfaldet.  

Samtlige udgifter til læge, hospitalsindlæggelse, behandling og hjemtransport er efter 1. januar for egen regning, medmindre man har en rejseforsikring.


En henvendelse fra en anonym borger har fået store konsekvenser for boligforeningen Østjysk Bolig


Det var en henvendelse fra en såkaldt whistleblower, som har fået store konsekvenser for en boligforening.
Af Henning Toftager, direktør, RTM Forsikring

Ifølge henvendelsen var der noget helt galt i foreningen, og en advokatundersøgelse af sagen afslører nu, at der kan være sket omfattende bedrageri i millionklassen.

Det skriver Teknik og Miljø i Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Omfanget vurderes i den nye advokatundersøgelse at være mellem 15 og 20 millioner kroner, og kommunen har nu meldt medarbejdere i boligforeningen til politiet.

»Jeg er simpelthen rystet over, hvad vi har fundet i Østjysk Bolig. Vi taler om en organisation, der ikke kun skal tage vare på kommunens tilskud til almene boliger, men som også skal forvalte lejernes huslejer bedst muligt,« siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og er ansvarlig for tilsynet med de almene boligforeninger.

Sagen kom frem første gang i oktober sidste år, da Aarhus Kommunes tilsyn meldte direktøren for Østjysk Bolig til politiet for mandatsvig.

På det tidspunkt havde tilsynet kendskab til sager, hvor direktøren uretmæssigt kan have foretaget private indkøb på beboernes regning for mere end 370.000 kroner.

Men den nye advokatundersøgelse afslører altså nu, at der kan være tale om sager i en helt anden størrelsesorden.

Blandt andet har advokatundersøgelsen fundet mistænkelige forhold i boligforeningen, der omfatter kontantoverførsler til uvedkommende private bankkonti for samlet 9,3 millioner kroner og privatlignende udgifter til for eksempel restaurationer og dyre vine afholdt for boligforeningens regning for 2,2 millioner kroner.

Nyt fra RTM Pension


Det har kostet dyrt på pensionsafkastet at være forsigtig


Pensionsopsparer med lav risiko – eller garantiprodukter – har ikke fået del i den afkastfest, vi har oplevet i de senere år.
Af Mogens Rosengaard, direktør, RTM Pension

Årets første fire måneder har – ud fra et pensionsafkastsynspunkt – igen været særdeles positive. De pensionsopsparere, som har valgt at være offensive med deres pensionsinvesteringer, har i årets første fire måneder opnået et forrygende godt afkast.

Kigger jeg på min egen pensionsordning er det i niveau 8-9 procent, hvilket jo med min alder modsvarer værdien af fire-fem års indbetaling!
 
Jeg oplever, at alt for mange pensionsopsparere ikke har været en del af festen! Hverken den vi har i år – eller den fest, som har været i gang de seneste år.
 
Det skyldes, at alt for mange er overforsigtige i valget af investeringsrisiko. Med det resultat til følge, at de er kommet til at stå udenfor festen.
 
De fleste pensionsopsparere har i dag deres opsparinger investeret gennem de såkaldte livscyklusprodukter. Her bliver investeringsrisikoen automatisk trappet ned mange år før pensioneringstidspunktet. Starttidspunktet for nedtrapning er ret forskelligt fra selskab til selskab.
 

Det er pensionsopsparingsprodukter, som jeg i de fleste tilfælde oplever gode og unikke, men alt for mange tilgår disse opsparingsordninger med et for defensivt mindset – bevidst eller ubevidst.
 
Det er, hvis man ikke er en lidt nørdet pensionskunde, svært at forstå betydningen af den investeringsrisiko, som er valgt i ens egen pensionsordning. Det er især svært at forstå, hvordan investeringsrisikoen ændres med alderen, så ”mellem risiko” ikke helt er ”mellem” længere. Og ”høj risiko” er nærmere blevet til ”mellem risiko”. Helt slemt bliver det, hvis man tillige er omfattet af en såkaldt investeringsgaranti.
 
Det gode ved livscyklusprodukterne er, at de unge pr. automatik får en høj andel af offensive investeringsaktiver (aktier eller aktielignende).
 
Udfordringen kommer primært fra alder 50 år – afhængig af pensionsselskab, idet investeringsrisikoen derfra automatisk trappes ned frem mod ”resten af livet”. Ret firkantet forklaret, så får du flere obligationer og færre aktier i din opsparing, des ældre du bliver, og det er måske ikke hensigtsmæssigt, hvis du realistisk set har 30 – 40 år tilbage, inden de sidste penge fra din pensionsopsparing er udbetalt.
 
Ret konkret betyder det, at den opsparer, som har valgt ”mellem risiko”, skal være opmærksom på, at når vedkommende kigger på sin opsparing tæt på pensionsalderen, så betyder ”mellem risiko” i absolut risiko på dette tidspunkt, at pengene faktisk er Investeret med ”lav risiko”.
 
Hvis man, som jeg selv, forventer at skulle leve af min pensionsordning i 20 – 30 år, efter jeg når pensionsalderen, så er det i min optik at snyde sig selv for potentielt afkast at være så defensivt investeret, som vi oplever, mange er.
 
Det er nemt at være bagklog!
Det er nemt at være bagklog, når det er gået, som det er, men dette budskab har jeg ”slået på trommer for” helt tilbage fra 2014, hvor jeg startede hos RTM. Jeg er tilfreds med, at vi da heldigvis har endog rigtig mange kunder, som vi har givet indsigt i disse forhold, og som på den baggrund har kunnet tilpasse sit investeringsvalg.
 
Som skrevet er det nemt at være bagklog, men det er virkelig store beløb, vi taler om, som de kunder, som har fulgt vores anbefalinger, har mere på pensionskontoen i dag. Det kan nemt dreje sig om flere hundrede tusinde kroner – nogle meget mere – afhængig af, hvor stor ens opsparing er.
 
Naturligvis skal den enkelte være OBS på, at overdreven risiko kan give store udsving på formuen, men historien viser, at blot et par år efter de økonomiske kriseår, vi har oplevet med store aktiekursfald, er værdierne tilbage i større styrke.
 
Mange pensionsopsparere har efterhånden betragtelige pensionsformuer, og der er kun det ene råd, at når aktiekurserne bølger lidt eller meget, så er det blot at tage den med ro og kigge langsigtet. Det gælder også i perioder, hvor ”træerne vokser ind i himlen”.
 
Det er sådan, jeg tænker og agerer, når det handler om min egen personlige pensionsopsparing. Og det er den sparring, jeg inderligt håber, alle vores kunderne oplever – og vil opleve her fra RTM. Jeg synes, vi ser en pensionsbranche, hvor det meste af rådgivningen handler om mersalg af forsikringer – og ikke mindst at få kunderne til at betale ekstra ind.

Kort nyt


Indbrud: Tyve på arbejdet


Danske virksomheder bliver i stigende grad udsat for tyveri på byggepladser.

Mens antallet af indbrud i private hjem faldt med 25% i de første tre kvartaler sidste år, steg antallet af anmeldelser for tyverier fra byggepladser med 33,7% i samme periode, skriver Weekendavisen. Mange virksomhedsejere føler sig magtesløse over for tyverierne, både fordi politianmeldelserne sjældent fører til noget, og fordi selvrisikoen hos forsikringsselskaberne er høj.

Tyverierne er organiserede, og ifølge vicepolitiinspektør i Fyns Politi Jesper Weimar Pedersen er det omrejsende kriminelle grupper, muligvis østeuropæiske bander, der står bag.


Tryg overrasker positivt


Trygs nyeste kvartalsregnskab fra fredag morgen viser et nettooverskud på 814 millioner kroner i første kvartal, hvilket overstiger analytikerestimatet på 650 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten.

Det skal ses i forhold til et underskud på 442 millioner kroner på bundlinjen i første kvartal af 2020. Koncernchef i Tryg Morten Hübbe forklarer, at forskellen primært skyldes forskellen på investeringsresultatet, som i første kvartal 2021 ligger på 343 millioner kroner mod et negativt afkast på 980 millioner kroner i samme periode sidste år. Nøgletallet ”combined ratio” lander på 87,1.


Dette er stridens kerne i slagsmål om 400.000 kroner: To stole


I 2009 blev der stjålet to unikke designerstole fra den afdøde arkitekt Halldor Gunnløgssons hjem.

Topdanmark erstattede dengang stolene med to nye stole af samme model, men da stolene dukkede op igen, solgte forsikringsselskabet de to stole med en profit på knap 400.000 koner. Det skriver Berlingske.

Nu har Halldor Gunnløgssons Fond stævnet Topdanmark, fordi fonden mener, at stolene blev solgt ”uberettiget”, og at profitten burde tilfalde fonden.

Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark, vil ikke kommentere den konkrete sag, men han siger, at hvis en kunde har fået sin erstatning, hvorefter den stjålne genstand dukker op igen, så tilhører den stjålne genstand generelt forsikringsselskabet.